• ‘Voetbalopa’ Aad Koren verrast met een lintje

 • Familie, vrienden en zijn pupillen waren er woensdag 9 september allemaal bij toen Aad Koren een lintje opgespeld kreeg van burgermeester Marina van der Velde. Volgens DOSR, die het verzoek voor de koninklijke onderscheiding indiende, is het lintje meer dan verdiend: Aad is op de kop af vijftig jaar jeugdtrainer geweest en heeft ook zelf als voetballer wat successen op zijn naam staan. 

  Het bestuur van DOSR diende eind 2019 het  verzoek in voor een Koninklijke Onderscheiding bij de gemeente Kaag en Braassem. Eigenlijk stond een half jaar geleden de uitreiking al op de planning, maar corona gooide roet in het eten. Woensdag 9 september was het dan toch zover.  

  Hoewel Aad nu net -na vijftig jaar- gestopt is met het geven van de trainingen, werd hij onder het mom van ‘een ingelast toernooitje voor de minipupillen’ nog een keertje naar DOSR gelokt. Daar werd hij verrast door het bestuur van DOSR, familie en vrienden. De burgemeester benoemde Aad tot Lid in de Orde van Oranja-Naussau. „Het is mooi om iemand zoals u in onze gelederen te hebben. U heeft een hart voor het voetbal en de vereniging. Het is belangrijk dat de jeugd een liefde krijgt voor sport en dat weet u al heel veel jaar over te brengen.” 

  Aad heeft al een heel voetballeven erop zitten. Hij begon zijn voetbalcarrière als tienjarig jongetje bij UVS. Hij maakte deel uit van de ‘Goude Lichting’ en speelde eind jaren zestig op het hoogste amateurniveau van Nederland. De finale van UVS tegen RCH in Heemstede voor 22.000 man was een van de hoogtepunten, ook al werd de deze finale verloren.  

  Toen hij stopte met voetbal zette hij zich in als jeugdtrainer. Hij verzorgde zo’n 25 jaar bij UVS de trainingen voor de jeugd en ook met de jeugdteams heeft hij bij deze club op het hoogste landelijke niveau successen behaald. De Leidse voetbalvereniging heeft de aanvraag voor de onderscheiding dan ook ondersteund. 

  De laatste twaalf jaar is Aad, vanaf het moment dat hij in Roelofarendsveen kwam wonen, bij DOSR actief. Hij heeft zo’n 500 kinderen aan het voetballen gekregen. Hij kent ze bij voornaam en gaat met hen of alsof ze allemaal een kleinkind van hem zijn. Hij wordt soms dan ook wel de ‘voetbalopa’ genoemd. Voorzitter Erik van Rijn van DOSR: „Aad weet met veel blijdschap en plezier het voetbalspelletje bij onze jongste jeugd over te brengen. Dat is geweldig om te zien en voor zijn inzet en enthousiasme willen we Aad graag bedanken. Na 65 jaar heeft hij besloten om te stoppen. Het is nu tijd voor de andere leuke dingen in het leven. We hopen hem nog vaak tegen te komen bij DOSR.” 

 • Bekijk hier alle foto's en beelden

 • Bekijk alle foto's en beelden