• Historie van DOSR

  HET EERSTE LEVENSLICHT
  Voetballen doen de Veenders al lang; eigenlijk al veel langer dan de 91 jaar dat DOSR nu bestaat. Het prille begin van de voetbalsport in Roelofarendsveen ligt in 1924 bij het toenmalige O.V.O. ( Onder Vrienden Opgericht ) en later ook S.P.C., een afkorting die toen stond voor Sint Pancratius Club, de club waarvan iedere jongen lid moest worden zodra hij 16 jaar werd.

  Zodoende ontstond er vanzelf een grote club en de belangstelling en de uitbreiding van de voetbal maakte het noodzakelijk dat er ook al in die tijd veel aandacht aan besteed moest worden.
  In Maart 1927 werd de voetbalclub D.O.S. opgericht. De eerste aanzet tot deze oprichting werd ondersteund door het eerste bestuur van de vereniging: Cor van Diemen, Martien Wesselman en Henk van Ruiten. De R van Roelofarendsveen, welke menige tegenstander vandaag de dag nog doet rillen, werd pas in de periode 1940-1945 aan de naam D.O.S. bijgevoegd om verwarring met andere clubs uit de regio te voorkomen.

  " Natuurlijk lieten die koeien wel eens iets vallen, dat werd dan s’ochtends nog even opgeruimd "
  Tegenwoordig betaald D.O.S.R. voor de huur van het veld een huursom aan de Gemeente. Vroeger ging dat heel anders; De moeder van een van de medeoprichters, Henk van Ruiten, had een kruidenierszaak, en laat nu toevallig Boer van Rijn een van de klanten zijn. Boer van Rijn had veel weiland en in ruil voor enkele kruidenierswaren was hij bereid om elke zondag een stukje weiland af te staan voor "voetbaldoeleinden". Er was een veld voorhanden en daar ging het tenslotte om, er zaten echter wel wat haken en ogen aan deze deal; Elke zondagochtend moest het veld ontdaan worden van de vlaaien van de doordeweekse bewoners en met de hand moest om de meter uitgetekend worden waar de nieuwe krijtlijnen en de doelpalen moesten worden geplaatst. De bal moest opgepompt worden en dan voorzichtig met een veter bij elkaar geregen worden. Dit was een precies werkje daar bij te hard aantrekken van de veter met de binnenbal ertussen deze spontaan uit elkaar knalde. In 1933 werd er verhuist naar een veld van veehouder Pouw ongeveer bij " Rest. de Fransche Brug ". Op zo’n 500 meter van het veld lag Cafe Het Noorden van Ant. Ludlage en dat werd de eerste kantine van D.O.S.

  In de periode 1937-1938 werd door D.O.S. op sportief gebied de beste resultaten ooit behaald en volgens de wat oudere leden was dit zelfs de mooiste periode van D.O.S.R. ooit! D.O.S. speelde in de hoogste klasse van de I.C.V.B. tegen clubs als D.E.M. uit Beverwijk, Teijlingen uit Sassenheim en Onze Gazellen uit Haarlem. De zwartste pagina’s van de clubgeschiedenis zullen ongetwijfeld stammen uit de periode 1940-1945 toen ten tijde van de 2e wereldoorlog nauwelijks gevoetbald werd. Na de bevrijding in 1945 werd plots duidelijk dat het land van veehouder Pouw was omgetoverd tot een moestuin, iets waar ze in de Amsterdam Arena goed naar gekeken hebben. Zodoende werd er het eerste seizoen na de bevrijding alleen maar uitwedstrijden gespeeld. Op de ledenvergadering van 5 juli 1945 werd besloten tot de aankoop van een voetbalveld. Het geld werd met veel inspanningen en door middel van renteloze leningen en obligaties bij elkaar gehaald en door een sportstichting D.O.S.R beheerd. Deze stichting wist binnenzeer korte tijd de nodige centen binnen te brengen en de aanschaf van het eerste voetbalveld in eigendom werd een feit. Het terrein van boer Maarten van Ruiten tegenover de Narcissenstraat op de plaats waar nu Cafe Hogenboom staat stond te boek als het complex van D.O.S.R. Hoe kan het ook anders dat Cafe Hogenboom ook nu nog bij vele D.O.S.R. supporters een bijzondere plaats in hun hart inneemt. Op dit veld werd tot 1964 gespeeld met wisselende successen gespeeld met als hoogtepunt de promotie naar de 3e klasse K.N.V.B. op 22 juni 1963.

   

  HET HUIDIGE COMPLEX
  Op 16 augustus 1964 werd het huidige complex ingewijd door de toenmalige geestelijk adviseur pater Rupertus en dit complex gold toen als een van de mooiste van de omgeving. Met man en macht is gewerkt om het complex een prachtig aanblik te geven.